1. Poprawia proces kiszenia

Specjalistyczny inokulant do sporządzania kiszonek z całych roślin kukurydzy. Zawiera szczep bakterii heterofermentatywnej Lactobacillus buchneri efektywnie poprawiającej proces kiszenia i wydłużającej stabilność tlenową kiszonki.

2. Opóźnia proces zagrzewania kiszonki

Zastosowany SILTECH STABILIZATOR opóźnia proces zagrzewania się kiszonki po wybieraniu z pryzmy lub silosu. Szczep bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus buchneri ma zdolność do syntezy 1,2-propandiolu i kwasu propionowego – związków hamujących rozwój grzybów w kiszonce.

EFEKTY STOSOWANIA

N

Zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki i opóźnione ryzyko jej wtórnej fermentacji

N

Większa wartość pokarmowa kiszonki

N

Hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce

N

Lactobacillus buchneri produkuje związek energetyczny glikol propylenowy, który zapobiega ketozie.

SKŁAD

N

Lactobacillus buchneri w koncentracji 3x10 11 JTK/1g produktu.

N

Liczba bakterii na 1 g zakiszanego surowca wynosi 300 000 j.t.k.

Dawka

Inokulant w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego:
100g preparatu na 10-50 litrów czystej wody. Bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.

Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu rozprowadzania roztworu z bakteriami.

Siltech Stabilizator można łączyć z Siltech w proporcji: Siltech Stabilizator 100g/100 ton + 2 x Siltech 100g/50 ton = łączna dawka na 200 ton zakiszanego surowca.

 

Zastosowanie:

Kukurydza – całe rośliny: 100g/100 -150 ton zakiszanego surowca.
Zielonki z traw, lucerny lub innych motylkowych: 100g/100 ton zakiszanego surowca.

Preparat w proszku do stosowania w roztworze wodnym w ilości: 100g preparatu na 10-50 litrów  czystej wody. Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu wprowadzania roztworu z bakteriami.
Stosować za pomocą aplikatora zamontowanego na sprzęcie zbierającym lub spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub silosie. Skuteczność preparatu zależy m.in. od równomiernego rozprowadzenia roztworu roboczego w zakiszanym surowcu – im bardziej równomiernie spryskamy zakiszany surowiec tym większy dostęp bakterii do zakiszanej zielonki. Trwałość roztworu roboczego wynosi 24 godziny, w warunkach chłodniczych można przechowywać do 48 godzin.

Co nas wyróżnia na tle konkurencji?

  • Lactobacillus buchneri w wysokiej koncentracji – 300 tys. jtk/1g kiszonki
  • Bardzo dobra rozpuszczalność
  • Wysokie efekty stosowania
  • Ekonomiczny i prosty w stosowaniu.