Microsile®

to preparat bakteryjny do zakiszania zielonek z lucerny i innych motylkowych, traw, mieszanek traw z motylkowymi, zbóż GPS, kukurydzy (całych roślin, kolb i ziarna) i odpadów przemysłu rolno-spożywczego takich jak wysłodki buraczane i młóto browarniane.

Microsile®

zawiera właściwy poziom bakterii do zakiszania w optymalnych i mniej sprzyjających warunkach pogodowych i technologicznych. Pozwala on uzyskać szybkie przejście do pH ok. 4, a tym samym uniknięcia niepożądanej fermentacji i strat składników pokarmowych zakiszanych roślin.

 

Stosując Microsile®:

N

Zwiększasz smakowitość kiszonki – wzrasta pobranie suchej masy dawki pokarmowej przez krowę

N

Zwiększasz jakość i wartość pokarmową kiszonki

N

Oszczędzasz na paszach treściwych

N

Zwiększasz zysk z produkcji mleka

 

Zalety Microsile®:

N

Ekonomiczny i skuteczny w każdych warunkach

N

Jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i zwierząt

N

Nie powoduje korozji maszyn

N

Długi termin trwałości inokulantu: do 24 miesięcy od daty produkcji

N

Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin ( najlepsze efekty do 24 godzin)

N

Bardzo dobra rozpuszczalność pozwala na zmniejszenie ilości wody

Sprawdź z czego składa się nasz produkt

MICROSILE®

jest dostępny w opakowaniach:

100g /10 ton kiszonki i

500g /50 ton kiszonki.

ZALECENIA DOTYCZĄCE ZAKISZANEGO SUROWCA:

N

Zawartość suchej masy: zielonki z traw, motylkowych, całe rośliny kukurydzy – 35%; ziarno kukurydzy – 62-65%; kolby kukurydzy CCM – 60%.

N

Grubość warstwy do ubijania – max. 20cm

N

Bardzo dokładne ubicie – niezbędne do prawidłowego zakiszania!

N

Minimalny okres zakiszania: 6-8 tygodni

 

INSTRUKCJA STOSOWANIA / DAWKOWANIE:

N

100g/10 ton lub 500g/50 ton zakiszanego surowca. Liczba bakterii na 1g zakiszanej zielonki wynosi 600 tys. JTK (jednostek tworzących kolonie).

N

Preparat w proszku do stosowania w roztworze wodnym w ilości: 100g preparatu na 5-10 litrów lub 500g na 25-50 litrów czystej wody. Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu rozprowadzania roztworu z bakteriami.

N

Stosować za pomocą aplikatora zamontowanego na sprzęcie zbierającym lub spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub silosie. Skuteczność preparatu zależy m.in. od równomiernego rozprowadzenia roztworu roboczego w zakiszanym surowcu – im bardziej  równomiernie spryskamy zakiszany surowiec tym większy dostęp bakterii do zakiszanej zielonki.

N

Trwałość roztworu roboczego wynosi 24 godziny, w warunkach chłodniczych można przechowywać do 48 godzin.

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:

N

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

N

Termin przydatności: 2 lata od daty produkcji.