


Microsile®
to preparat bakteryjny do zakiszania zielonek z lucerny i innych motylkowych, traw, mieszanek traw z motylkowymi, zbóż GPS, kukurydzy (całych roślin, kolb i ziarna) i odpadów przemysłu rolno-spożywczego takich jak wysłodki buraczane i młóto browarniane.

Microsile®
zawiera właściwy poziom bakterii do zakiszania w optymalnych i mniej sprzyjających warunkach pogodowych i technologicznych. Pozwala on uzyskać szybkie przejście do pH ok. 4, a tym samym uniknięcia niepożądanej fermentacji i strat składników pokarmowych zakiszanych roślin.

Stosując Microsile®:
Zwiększasz smakowitość kiszonki – wzrasta pobranie suchej masy dawki pokarmowej przez krowę
Zwiększasz jakość i wartość pokarmową kiszonki
Oszczędzasz na paszach treściwych
Zwiększasz zysk z produkcji mleka
Zalety Microsile®:
Ekonomiczny i skuteczny w każdych warunkach
Jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i zwierząt
Nie powoduje korozji maszyn
Długi termin trwałości inokulantu: do 24 miesięcy od daty produkcji
Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin ( najlepsze efekty do 24 godzin)
Bardzo dobra rozpuszczalność pozwala na zmniejszenie ilości wody

Sprawdź z czego składa się nasz produkt
ZALECENIA DOTYCZĄCE ZAKISZANEGO SUROWCA:
Zawartość suchej masy: zielonki z traw, motylkowych, całe rośliny kukurydzy – 35%; ziarno kukurydzy – 62-65%; kolby kukurydzy CCM – 60%.
Grubość warstwy do ubijania – max. 20cm
Bardzo dokładne ubicie – niezbędne do prawidłowego zakiszania!
Minimalny okres zakiszania: 6-8 tygodni
INSTRUKCJA STOSOWANIA / DAWKOWANIE:
100g/10 ton lub 500g/50 ton zakiszanego surowca. Liczba bakterii na 1g zakiszanej zielonki wynosi 600 tys. JTK (jednostek tworzących kolonie).
Preparat w proszku do stosowania w roztworze wodnym w ilości: 100g preparatu na 5-10 litrów lub 500g na 25-50 litrów czystej wody. Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu rozprowadzania roztworu z bakteriami.
Stosować za pomocą aplikatora zamontowanego na sprzęcie zbierającym lub spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub silosie. Skuteczność preparatu zależy m.in. od równomiernego rozprowadzenia roztworu roboczego w zakiszanym surowcu – im bardziej równomiernie spryskamy zakiszany surowiec tym większy dostęp bakterii do zakiszanej zielonki.
Trwałość roztworu roboczego wynosi 24 godziny, w warunkach chłodniczych można przechowywać do 48 godzin.

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Termin przydatności: 2 lata od daty produkcji.