

1. Poprawia proces kiszenia
Specjalistyczny preparat do zakiszania całych roślin kukurydzy i innych pasz objętościowych podlegających ryzyku wtórnej fermentacji. Zawiera szczep bakterii heterofermentatywnej Lactobacillus buchneri efektywnie poprawiającej proces kiszenia i wydłużającej stabilność tlenową kiszonki.
2. Opóźnia proces zagrzewania kiszonki
Zastosowany MICROSILE STABILIZATOR opóźnia proces zagrzewania się kiszonki po wybieraniu z pryzmy lub silosu. Szczep bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus buchneri ma zdolność do syntezy 1,2-propandiolu i kwasu propionowego – związków hamujących rozwój drożdży i pleśni w kiszonce.
EFEKTY STOSOWANIA
Zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki i opóźnione ryzyko jej wtórnej fermentacji
Większa wartość pokarmowa kiszonki
Lactobacillus buchneri produkuje związek energetyczny glikol propylenowy, który zwiększa energię w kiszonce
Hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce
SKŁAD
Lactobacillus buchneri 3*10 10 j.t.k. /1g preparatu
Liczba bakterii na 1 g zakiszanego surowca wynosi 300 000 j.t.k.
Dawka
Inokulant w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego:
500g na 25-50 litrów czystej wody. Bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.
Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu rozprowadzania roztworu z bakteriami.
Zastosowanie:
Preparaty (zakiszacze) z linii Microsile można łączyć ze sobą w celu wprowadzenia do zakiszanego surowca pożądanej bakterii w proporcji: 500g Microsile + 500g Microsile Stabilizator – dawka na 100 ton kiszonki. Cel: do bogatego składu Microsile wprowadzamy Lactobacillus buchneri z Microsile Stabilizator.
